Den 2,7 milliarder kroner store erhvervsdrivende fond Direktør K. W. Bruun og Hustrus Familiefond valgte sidste år helt at se bort fra sit almennyttige uddelingsformål.
Derimod forhøjede bestyrelsen uddelingerne til medlemmer af stifterfamilien fra 28 millioner kroner til 45 millioner.
Det fremgår af fondens netop offentliggjorte årsregnskab.
Dermed fastholder fonden sin uddelingspolitik, som i løbet af ni år ensidigt har begunstiget fondens familieformål på bekostning af det almennyttige uddelingsformål, som også fremgår af vedtægternes formålsbestemmelse.
Siden 2014 har fonden nu uddelt 163 millioner kroner til familien, mens under 1 procent af uddelingerne - nemlig 1,5 million kroner - er gået til det almennyttige formål.
Ikke forpligtet til rimelig balance
Direktør K. W. Bruun og Hustrus Familiefonds uddelingspraksis blev sidste år genstand for en tilsynssag i Erhvervsstyrelsens fondstilsyn.
Det skete efter Fundats kunne fortælle, at fonden på det tidspunkt havde negligeret uddelinger til flere af de fem uddelingsformål, og der var givet under to procent af uddelingerne til almennyttige formål. Bestyrelsen havde i tre år uddelt 500.000 kroner om året til almennyttige formål.
Omvendt modtog stifterfamilien i alle årene uddelinger. Det blev til i alt 117 millioner kroner over de 8 år.
Samtidig vurderede flere eksperter, at fondens fem vedtægtsbestemte uddelingsformål er ligestillede. Ved ligestillede uddelingsformål er bestyrelsen ifølge erhvervsfondslovens § 77 forpligtet til at sikre en vis rimelig balance mellem uddelings-formålene.
Eksperternes vurderede dels, at vedtægterne ikke angiver en forholdsmæssig prioritering af uddelingssummen eller en fordelingsnøgle mellem de fem formål. Og dels at det to steder i vedtægten er fremhævet, at bestyrelsen har ret til alene at afgøre, hvordan formålene og de enkelte legater skal fordeles.
Derfor vurderede eksperterne, at der ikke var tale om prioriterede formål, men derimod om ligestillede formål. I vurderingen lagde de både vægt på Højesterets 2019-afgørelse i en lignende sag om Det Nissenske Familiefond, og på myndighedernes hidtidige praksis, hvorefter formålene enten er prioriterede eller ligestillede.
Men i Erhvervsstyrelsens tilsynssag kom fondstilsynet frem til et andet resultat: K.W. Bruun-fondens vedtægter indeholder nemlig en bestemmelse, som ifølge tilsynet skal anses for en prioritering af formålene. Således fremgår det af vedtægtens pkt. 3.3, at:
”Legater tildeles, og lån gives – medmindre bestyrelsen træffer anden bestemmelse – således at den i pkt. 3.1 a) nævnte personkreds tilgodeses før den i pkt. 3.1 b) nævnte personkreds og så fremdeles.”
Af den årsag skrev Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse, at den er enig i fondsbestyrelsens fortolkning om, at uddelingsformålene ikke skal betragtes som ligestillede, men derimod som prioriterede.
”Bestyrelsen er således ikke forpligtet til at sikre, at der over en årrække er en vis rimelig balance i uddelingerne til de forskellige uddelingsformål,” skrev Erhvervsstyrelsen således i sin afgørelse af tilsynssagen, der startede i september 2022.
Fundats ville gerne have spurgt bestyrelsesformand Anders Bruun om årets opprioritering af familieformålet og negligering af det almennyttige formål har forbindelse til Erhvervsstyrelsens afgørelse i tilsynssagen. Men hverken bestyrelsesformanden eller fondens advokat er vendt tilbage på vores henvendelse.
Som det fremgår af tabellen herunder, ser bestyrelsens samlede uddelingsprioritering efter vedtægtens rækkefølgebestemmelse nu således ud i den niårige periode:
Formål a) er prioriteret før de resterende formål i alle årene. Men samtidig er der i fire af årene, nemlig fra 2019 til 2022, sket en prioritering, som umiddelbart ikke er i overensstemmelse med prioriteringsreglen i vedtægtens punkt 3.3.
I 2019 til 2021 er det almennyttige formål e) således prioriteret før formål, b), c) og d). Hverken formål b) eller formål c) er blevet prioriteret i nogle af årene. Og kun i ét år er der givet penge under formål d) – nemlig godt 14.000 kroner i 2022.
Ingen af de fondsretseksperter, som Fundats har været i kontakt med om sagen, ønsker at uddele sig om Erhvervsstyrelsens afgørelse eller den seneste udvikling i fondens uddelingspraksis.